Help ons mee de deur met het verhaal te realiseren! Door een bijzondere deur op een ambachtelijke wijze opnieuw te maken, zetten we het ambacht houtbewerking in de schijnwerpers. En dat in kloosterdorp Steyl! Met de remake van een 19e -eeuwse deur willen we het verhaal van destijds en nu vertellen en het fascinerende van het ambacht houtbewerking laten zien. Met alleen ons eigen geld en eigen uren krijgen we dit niet voor elkaar. Daarom vragen we de hulp van het grote publiek. We vragen een financiële bijdrage door een crowdfundingsactie.
Onze ambitie
De oorspronkelijke deur is uniek en in de 19e eeuw gemaakt door een zeer kundig vakman. We willen anno 2025 een exacte kopie van de oorspronkelijke deur maken. Daarmee laten we zien dat het vakmanschap niet weg is. De historische deur geven we een mooie plek in de schuur, waardoor de nieuwe deur toegang geeft tot de historische deur. Ze zijn daarmee in één oogopslag zichtbaar. Oud en nieuw bij elkaar.
Sporen van gebruik en tussentijdse restauratie zijn en blijven goed zichtbaar. We maken gebruik van kennis en deskundigheid van Frank Kuntzelaers, een lokale vakman. Daarmee zetten we kwaliteit voorop bij het realiseren van onze ambitie. Hiermee willen we ook aantonen dat de kennis en vakbekwaamheid van het ambachtelijke (klooster)beroep nog steeds aanwezig is.
Door ook leerlingen van het basis- en middelbaar onderwijs tijdens de remake op locatie het vakmanschap te laten zien, zien ze hoe de vakman van ruwhout een schitterend eindproduct maakt. We brengen heden en verleden in beeld en hopen daarmee dat het ambacht van meubelmaker ook in de toekomst behouden blijft.
Over de schuurdeur
In de kloostertuin van het Sint Michaëlklooster bevindt zich een voormalige hooischuur uit de 20e-eeuw met daarin een veel oudere historische deur. Op basis van de ornamentatie en de verdeling van de panelen lijkt het waarschijnlijk dat de dubbele deur afkomstig is uit circa 1890. Het is mogelijk dat deze deur uit een herenhuis in Steyl komt, maar het is onduidelijk uit welk pand precies. Sinds 2020 wordt de hooischuur gebruikt door Roberts kruidentuin en beeldhouwer Frank Kuntzelaers. De historische deur is zo’n 135 jaar gebruikt. Sporen van gebruik en tussentijdse restauratie zijn goed zichtbaar. De deur is schitterend, maar in een erg slechte staat.
Wat hebben we nodig?
Om onze ambitie te verwezenlijken, is er geld nodig. We hebben subsidie aangevraagd en fondsen aangeschreven. Helaas leidt dit niet tot een volledige dekking van de kosten. Daarom doen we een beroep op jou en/of familie, vrienden, organisatie, collega’s. Met je donatie, hoe klein dan ook, kunnen we samen de deur met het verhaal realiseren.
Hoe werkt ’t?
Door een bijdrage via de website van GoFundMe (crowdfunding) kunnen we de deur met het verhaal realiseren.Je kan zelf het bedrag bepalen dat je wilt bijdragen. Je wordt vervolgens gevraagd om een ‘fooi’ te geven voor de website van het bedrijf ‘GoFundMe’. Deze staat standaard op 15%. Je kan deze aanpassen. Zet ‘m op 0% als je geen fooi wilt geven aan GoFundMe. Je kan kiezen om je naam zichtbaar te maken of de donatie zonder naamsvermelding te doen. Hierna kan je via bijvoorbeeld iDEAL betalen.
Bijdragen mogen ook via bank worden overgeboekt. Dit hebben we liever, omdat we dan geen kosten aan GoFundMe hoeven af te dragen. We ontvangen deze dan graag op banknummer NL38 RABO 0150 5262 02 t.n.v. Heemkundige Kring Tegelen onder vermelding van “Deur”.
Hoe verder?
Heb je vragen over deze actie? Neem dan contact met ons op via secretaris@hktegelen.nl.
We houden je uiteraard graag op de hoogte van de voortgang!