Vandaag herdenken we alle burgers en militairen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. We doen dit onder meer door de Nederlandse vlag halfstok te hangen en vanavond om 20.00 uur twee minuten stil te staan. Dit jaar is het extra stil; het gezamenlijk herdenken bij het Gevallenenmonument aan de Raadhuislaan is door de corona-maatregelen niet mogelijk. Herdenken doen we vanuit huis. Omroep Venlo zendt vanavond vanaf 19.30 uur een extra programma uit over de Dodenherdenking. Daarin is onder meer te zien hoe burgemeester Antoin Scholten een krans legt in het Rosarium.
In Tegelen en Steyl zijn zo’n 50 mensen omgekomen tijdens en na WOII als gevolg van oorlogshandelingen in WOII. Nog eens bijna 50 mensen die in Tegelen of Steyl zijn geboren, kwamen elders als gevolg van WOII om het leven. En bijna 65 mensen die elders zijn geboren, maar wel in Tegelen of Steyl woonden, kwamen elders om het leven door oorlogsgeweld. Hierbij horen ook 45 geestelijken die in Steyl in het klooster woonden. De Heemkundige Kring Tegelen publiceert komende week de lijst met Tegelse en Steylsers oorlogsslachtoffers. Een eerste versie van deze lijst is in september 2019 op de website van de Heemkundige Kring geplaatst, met het verzoek deze kritisch te bekijken en aan te vullen. De Heemkundige Kring heeft hier enkele tientallen reacties op gehad, die afgelopen maanden zijn onderzocht.
De Heem zoekt nog naar een manier om de namen te ‘vereeuwigen’ nabij de oorlogsmonumenten aan de Raadhuislaan. Aan de Raadhuislaan staat nu onder meer het oorlogsmonument “Ik zal handhaven” uit 1940. De initiatiefnemers waren de heren G. Goossens en Piet Peters samen met de vereniging Tegels Belang. Goossens stelde waarschijnlijk geld, werkplaats en materiaal beschikbaar, Piet Peters verzorgde het ontwerp en had de leiding bij het maken van het kunstwerk. Maar er zijn meerdere handen bij betrokken geweest. De groep keramisten bestond rond die tijd ook uit Harrie Trienes, Piet Killaars, Marinus Janssen, Louis Orval, Mathieu Janssen, J. van de Ven, Jantje Aarts, Jac Bongaerts en Dries Engelen. De naambordjes zijn waarschijnlijk door Mathieu Janssen gemaakt. Op de gedenkmuur staan 28 namen van militairen, burgers en geestelijken die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen, maar ook van mannen die in Nederlands-Indië zijn gesneuveld. Het monument stond eerst in de bossen bij Klein Zwitserland en werd in 2011 verplaatst naar de Raadhuislaan. Hier staat sinds 1955 ook het gevallenenmonument dat door beeldhouwer Piet Killaars is vervaardigd.