Al 57 jaar zit de eerste steen als plaquette ingemetseld in de ontvangsthal van het St. Willibrord Ziekenhuis, later Martinushof in Tegelen. Veel mensen hebben de plaquette, op vreugdevolle en verdrietige momenten in hun leven, gepasseerd. De Heemkundige Kring Tegelen heeft zich sterk gemaakt om de plaquette veilig te stellen, zodat deze later, als blijvende herinnering, in de nieuwbouw of directe omgeving teruggebracht kan worden. Jan Linders, eigenaar van het pand en initiatiefnemer voor de nieuwbouwplannen, heeft hier gehoor aan gegeven en gezorgd voor een eerbiedige behandeling van de plaquette tijdens de sloop. De zware steen van zo’n 1.000 kg. is vrijgemaakt, zodat deze er later vakkundig uitgehaald kan worden. Bij het vrijmaken is een barst ontstaan in de steen; een barst die symbool staat voor de afbraak van Martinushof.
Uit het archief van de Heemkundige Kring bleek dat bij het plaatsen van de plaquette in 1960 ook een koker met een document verborgen is in het metselwerk. Dit document is op 7 november 1960, onder veel belangstelling van notabelen en zusters, door onder meer burgemeester Pesch ondertekend. De koker werd op 16 januari jl. gevonden en opengeslepen. Onder toeziend oog van onder meer vastgoedmanager Bart Pluk en bedrijfsleider Willem Reker van supermarkt Jan Linders, voorzitter Jos Wolbertus van de Heemkundige Kring Tegelen, voorzitter Anita Thijssen van BIZ Centrum Tegelen en Denise van Meegeren van de gemeente Venlo werd de koker geopend en het document voorgelezen. In het document is vermeld wie bij de bouw van het ziekenhuis betrokken was en staan de handtekeningen van een groot aantal vooraanstaande personen. Naast het document werden ook muntstukken uit 1960 aangetroffen in de koker. Het document, de munten en de koker worden door de Heemkundige Kring gearchiveerd.
De eerste steen werd op 7 november 1960 geplaatst door toenmalig burgemeester Felix Pesch. Het St. Willibrordziekenhuis van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid was al vanaf 1927 in gebruik op de Schoolstraat. Op 6 november 1964 werd het ziekenhuis aan de Raadhuislaan door Gouverneur Van Rooy geopend. Het oude ziekenhuis aan de Schoolstraat werd, onder auspiciën van de stichting Maria Auxiliatrix, omgevormd tot verpleeghuis. Op 23 november 1983 werd, in verband met de nieuwbouw van een regionaal ziekenhuis in Venlo, het Tegelse ziekenhuis gesloten. Het Tegelse ziekenhuis ging, onder de naam Martinushof, verder als verpleeghuis.
De Heemkundige Kring is nog in overleg met Jan Linders en Martinushof B.V. over het terugplaatsen van de plaquette in de nieuwbouw, als blijvende herinnering aan het St. Willibrord Ziekenhuis en verzorgingstehuis Martinushof.
Inmiddels is het eerste gedeelte van Martinushof volledig gesloopt en wordt intern volop gewerkt aan een veilige asbestverwijdering. Eind februari 2018 is het pand naar verwachting volledig asbestvrij en medio februari wordt ook de machinale sloop weer voorgezet. Door de omvangrijke aanwezigheid van asbest heeft de sloop langer geduurd dan voorzien. Het terrein wordt naar verwachting in de zomer van 2018 opgeleverd. Het vrijgekomen terrein wordt tijdelijk ingericht met parkeerplaatsen en als stadsweide totdat de definitieve realisatie van het centrumplan kan plaatsvinden.