IJzer- en metaalgieterij De Globe werd in 1903 opgericht door drie oud-medewerkers van de ‘IJzerfabriek van Tegelen’, W. Doesborg, P. Beckx en Fr. Simons. Na drie jaar vonden de oprichters het beter om uit elkaar
te gaan. Doesborgh en Beckx stichtten hierop de gieterij Eureka en Simons zette De Globe voort. In 1918 kwam De Globe in handen van de familie Kurstjens, oorspronkelijk dakpannenfabrikanten. Onder leiding van Jos Kurstjens groeide het bedrijf uit tot een van de grootste gieterijen van Nederland.
De Globe groeide zodanig dat in 1947 in Belfeld en in 1963 in Weert een vestiging werd geopend. Rond 1940 was De Globe een bedrijf met landelijke betekenis waar 240 mensen werkten. De gieterij maakte eerst putdeksels, maar schakelde over op hoogwaardig gietwerk voor fabrikanten van trucks, compressoren, wegenbouwmachines en aandrijvingen. Dat gebeurde met geld van aandeelhouder Hoogovens. Vanwege een sterk verminderde afzet daalde de productie in het begin van de jaren tachtig. De fabriek in Tegelen sloot haar poorten in 1985, waarna de productie naar Belfeld verhuisde. In 1986 werd de oude fabriek in Tegelen gesloopt en verrees er op het voormalige fabrieksterrein een woonwijk. Veel straatnamen herinneren nog aan het bedrijf.
Tekst met dank aan Ragdy van der Hoek, Tegelenclopedie (pagina 50)
Kunstwerk van De Globe
Het kunstwerk van De Globe herinnert ons aan de fabriek. Het hangt tegen de gevel van Krekelsberghof op de hoek Stationsstraat – Kruisstraat, waar de ijzer- en metaalgieterij gevestigd was. Het kunstwerk is ontworpen door Leo Reihs (1926 geboren in Tegelen, in 2019 overleden) en door Leo Verstappen en Huub Hendriks van De Globe gemaakt. Het symboliseert de fabriek van De Globe aan de Stationsstraat, het nodulair ijzer onder een microscoop (ronde deel) en medewerkers in de gieterij.
Kunstwerk kwam er ter gelegenheid van opening van het bedrijfskantoor in Belfeld én 40 jarig bestaan PV in 1989. Componenten van het kunstwerk:
- Nodulair ijzer onder een microscoop, mogelijk bewust in de vorm van een ‘globe’
- Twee gieters met gietpan.
- Skyline van de fabriek van De Globe in Belfeld.
Ontbrekende componenten (die wel in het originele werk waren opgenomen):
- Logo De Globe
- Twee verticale profielen / lange vormen, expressie van gietvormen en gereedschap
- Twee horizontale profielen, expressie van gietvormen en gereedschap
Het is onduidelijk waar de ontbrekende componenten zijn gebleven.
De personeelsvereniging van De Globe Belfeld heeft opdracht gegeven aan Lei Reihs. Lei heeft samen met Leo Verstappen schetsen gemaakt. Via voorzitter van de PV Hans Verbong is er geld voor gekomen. De mallen zijn door medewerkers bij De Globe in Belfeld gemaakt. Gieten vond plaats bij Metaalgieterij Giesen (MGG). Op 29-9-1990 aangeboden door personeelsvereniging De Globe aan de directie (onthuld door Dhr. Harrie Meijers en Jan Verlinden voorzitter personeelsvereniging) en hing in de ontvangsthal in t bedrijfskantoor in Belfeld. Bij het vertrek van De Globe uit Belfeld (2005, jaar nadat Componenta het bedrijf over nam) is een deel van ’t kunstwerk overgenomen door medewerker Karel Pala. In augustus 2020 ontving de Heemkundige Kring Tegelen het kunstwerk. Op 25 oktober 2021 hebben medewerkers van woningcorporatie Antares en vrijwilligers van de Heemkundige kring Tegelen het kunstwerk tegen de gevel gehangen van het appartementencomplex Krekelsberghof, op de hoek Stationsstraat – Kruisstraat. Het heeft nu dus een definitieve plek gekregen waar ijzergieterij De Globe haar thuisbasis had.