Op 10 mei 1940 opende de Duitse Wehrmacht massaal de aanval op Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk. De schijnveiligheid van onze neutraliteit hield geen stand tegen een strijdmacht die in een Blitzkrieg al Polen, Denemarken en Noorwegen had bedwongen. De in 1939 aangelegde Maaslinie in Limburg was nooit bedoeld om een eventuele Duitse aanval tegen te houden, daarvoor was de linie te zwak, de personele bezetting te gering en de bewapening te licht.
In de lezing op 23 april in zaal Vriendenkring staan we gedetailleerd stil bij de strijd aan de Maas ter hoogte van Steyl en Tegelen. De spreker Marcel Hogenhuis laat die bewogen meidagen 1940 tot leven komen aan de hand van Nederlandse en Duitse gevechtsverslagen, recent onderzoek naar Duitse Sterbekarten, fragmenten uit dagboeken en authentiek beeldmateriaal. De lezing is gratis voor leden van de Heem. Niet leden betalen € 5,00 per persoon.
Marcel Hogenhuis is al van jongs af aan gefascineerd door de rijke historie van zijn woonplaats, van de Romeinen tot en met WO-2. In 1995 studeerde hij af aan de Universiteit van Amsterdam met een doctoraalscriptie over Fliegerhorst Venlo. Hij werkte o.a. mee aan de Omroep Venlo documentaire ‘Het Venlo Incident, 70 jaar na dato’, een National Geographic aflevering ‘Nazi Megastructures’ en geeft lezingen en rondleidingen. Hogenhuis is in het dagelijks leven docent geschiedenis en maatschappijleer bij de VAVO Noord- en Midden-Limburg, onderdeel van Gilde Opleidingen.
In de Via Venlo bij De Limburger van 17 april jl. stond een mooi artikel over Marcel Hogenhuis, geschreven door ons lid Charles Biemans. Dit artikel vind je hier.