Op verzoek van de Heemkundige Kring houdt Ineke Strouken op 12 oktober 2017 een lezing over huwelijksgebruiken. Deze is om 20.00 uur in ’t Zaelke op de Ariënsstraat 21.
Een huwelijk is een belangrijke stap in het leven van mensen. Hoewel de praktijk anders is, trouwen mensen nog steeds met de wens om een heel leven lang samen te blijven. Is verliefdheid nu de basis van een relatie? Nog niet zo lang geleden speelden zakelijke belangen een grote rol bij het kiezen van een huwelijkspartner en had de familie daarover veel te zeggen. Men dacht: liefde komt met de jaren. Een trouwdag is omgeven met rituelen die allemaal een functie hadden. Elkaar het ja-woord geven en de ringen aanschuiven bijvoorbeeld of het samen de huwelijkstaart aansnijden. Strouken vertelt het historische verhaal van al deze rituelen.
Ineke Strouken, geboren in Tegelen, was 32 jaar directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur in Arnhem, later Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Ze stond aan de basis van het nieuwe UNESCO Verdrag ter bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed, dat Nederland in mei 2012 ondertekende. Onder immaterieel erfgoed verstaan wij de tradities, die van generatie op generatie worden doorgegeven. Eén van de verplichtingen die het UNESCO Verdrag met zich mee bracht was het samenstellen van een Nationale Inventaris. Toen Ineke in augustus 2017 met pensioen ging, stonden er 125 tradities op de inventaris, waaronder de Passiespelen in Tegelen. Verder was Ineke Strouken trekker van een aantal grote projecten, zoals Brieven aan de Toekomst (1998), de Nationale Verteldag (2004) en het Jaar van de Tradities (2009). Ze is schrijver van onder andere Dit zijn wij, over de honderd belangrijkste tradities in Nederland en Dit vieren wij, van nieuwjaarsduik tot knalfeest.
Voor leden van de Heem is de lezing gratis toegankelijk. Niet-leden betalen € 4,00. Lid worden? Klik hier.
Op de foto het huwelijk van Hendrikus Wilbers en Lies Miggels.