Op donderdag 14 november om 20.00 uur geeft Marcel Hogenhuis op verzoek van de Heem een lezing in de Harmoniezaal aan de Posthuisstraat in Tegelen. De lezing over de bevrijding 80 jaar geleden is voor leden van de Heem gratis. Niet-leden betalen € 5,- entree.
Nog even en we kunnen stilstaan bij en vieren dat we 80 geleden bevrijd zijn. Maar precies 80 jaar geleden, in het najaar van 1944, lag onze regio nog zwaar onder vuur. Terwijl het grootste deel van Nederlands Limburg al bevrijd was, werd rond Venlo nog hevig gevochten. Op 13 oktober 1944 vond het eerste bombardement op de Venlose Maasbruggen plaats. Naar aanleiding van de reeks bombardementen vluchten veel Venlonaren weg uit de stad. Ruim 4000 van hen trekken naar Tegelen. Op 21 november 1944 duiken veel inwoners van Steyl de kloosterkelders van de Duitse kloosterordes in om er pas bij de bevrijding weer uit te komen. Op 1 en 3 december 1944 wordt de Tegelse Martinuskerk zwaar beschoten door de geallieerden om een vermeende Duitse uitkijkpost uit te schakelen. Zomaar wat feiten die de hevigheid van de laatste oorlogswinter onderstrepen. De bevrijding leek een kwestie van weken, maar het werd een dik half jaar vol ellende en verwoestingen.
De Venlose historicus Marcel Hogenhuis beschrijft in zijn lezing ’80 jaar bevrijding in Limburg’ hoe onze provincie 80 jaar geleden gebukt ging onder grondgevechten, bombardementen en evacuaties. De bevrijding van Limburg werd duur betaald, een extra reden om nu, 80 jaar later, nog eens terug te blikken naar die bewogen periode.
Marcel Hogenhuis (Venlo) is van jongs af aan gefascineerd door de rijke historie van zijn woonplaats, van Romeinen tot en met Limburg in WO-2. Hij werkte onder andere mee aan de Omroep Venlo documentaire ‘Het Venlo Incident, 70 jaar na dato’ en een National Geographic aflevering in de reeks Nazi Megastructures. Manuscripten over de joodse onderduikster Inge Rosenthal en een verwoestende bominslag in Blerick op 20 december 1942 naderen de voltooiing. Hogenhuis is in het dagelijks leven docent geschiedenis en maatschappijleer bij de Gilde VAVO, onderdeel van Gilde Opleidingen.