In de 19e en 20e eeuw vertrokken veel missionarissen vanuit Steyl naar verre oorden. Zij verlieten huis en haard om als pater, broeder of zuster aan de andere kant van de wereld de blijde boodschap van het evangelie te verkondigen. Ze gingen er een onzekere, eenzame en gevaarlijke toekomst tegemoet. Theo Laumans, woonachtig in Steyl, schreef in 2008 een boek over de missionarissen die vanuit Steyl vertrokken. Nu in 2023 heeft hij het boek aangevuld, verder uitgewerkt en opnieuw uitgebracht. Het boek ‘Missionarissen uit Tegelen, Belfeld en Steyl’ bevat de levensverhalen van 39 missionarissen uit Tegelen en omstreken. Daarnaast staan in het boek de verhalen over de paters en zusters van de congregaties uit Steyl die in de 2e wereldoorlog in het Verre Oosten vermoord of aldaar op een tragische manier omgekomen zijn. Deze belangrijke plaatselijke geschiedenis wordt verlevendigd met 160 afbeeldingen en foto’s, die een goed tijdsbeeld geven van dit rijke religieuze erfgoed.
De Tegelse en Steyler gemeenschap was erg betrokken bij de missie. De wereldreizigers werden door de parochiegemeenschappen in de gloriedagen van het Rijke Roomse leven op handen gedragen. De schoolkinderen verzamelden zilverpapier voor de missie en overal op de toonbanken in de winkels stonden spaarpotten voor dat goede doel. Vaak in de vorm van Afrikaanse zwartjes, die hun hand ophielden. Als je op de uitgestoken hand een muntstukje legde en de hendel overhaalde, dan verdween het geld in hun buikjes.
Het hele jaar door waren vrijwilligers actief voor de missie. Vrouwenkransjes fabriceerden pannenlappen, theemutsen en andere verkoopbare zaken, die onder andere op de Heierse kermis in de Haandert verkocht werden om de missiekas te spekken. Daarnaast stond tijdens de kermisdagen op het Wilhelminaplein in Tegelen de door enthousiaste vrijwilligers bemande missiekraam met het bekende Rad van Fortuin.
Het boek kan besteld worden via onze website. In Tegelen en Steyl bezorgen we gratis. De prijs van het boek is € 23,-.
In het boek van Theo Laumans ontbreekt de naam van dr. Frans Verstraelen uit Steyl, geboren op 27 november 1927 als zoon van de hoofdonderwijzer van de Steyler jongensschool. Frans was priester van de s.v.d. en missionaris in Ghana, het huidige Zimbabwe. Na zijn uittreden bleef hij in Zimbabwe en vanuit de Universiteit van Leiden werken en onderwijzen aan de ontwikkeling van dit land.