Op vrijdag 16 maart opende het voormalige gemeentehuis in Tegelen haar deuren. Voor veel mensen was dit een unieke gelegenheid om nog eens binnen te kijken waar ze vroeger gewerkt hebben, de geboorte van hun kinderen hebben aangegeven, getrouwd zijn of bij een huldiging aanwezig waren geweest. Binnen was zoveel mogelijk van het interieur in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Schilderijen en andere kunstwerken hingen of stonden weer op de plek en de tafels en stoelen waren uit het gemeentearchief gehaald. Er werd goed gebruik gemaakt van de mogelijkheid om eens op de stoel van oud burgemeester Visschers, Rutten en Pesch plaats te nemen.
In de ochtend werd de nieuwe aflevering in de reeks ‘Venlose Katernen’ over het voormalige gemeentehuis van Tegelen gepresenteerd in de indrukwekkende entreehal. In een van zijn laatste officiële bijeenkomsten in Tegelen als collegelid nam wethouder Jos Teeuwen het eerste exemplaar van de Katernen in ontvangst van voorzitter Jos Wolbertus van de Heemkundige Kring Tegelen. Hiervoor had Ragdy van der Hoek een presentatie verzorgd over de historie van het gemeentehuis. Op een boeiende wijze en ondersteund met veel historisch fotomateriaal werden door Ragdy de keuzes bij het ontwerp en de inrichting van het gemeentehuis toegelicht.
In de middag brachten zo’n 200 geïnteresseerden een bezoek aan het gemeentehuis. De Heemkundige Kring haalde in de verschillende ruimten met fotomateriaal veel herinneringen boven water. Leden van de Heem gaven toelichting bij de foto’s en de inrichting van de ruimten. Veel ruimten, zoals de raadszaal, kamer van de burgemeester en trouwzaal, waren met vrijwel dezelfde inrichting te bewonderen als vóór 1 januari 2001, toen de gemeente Tegelen werd heringedeeld met Belfeld en Venlo. Dit zorgde voor veel mooie foto’s.
De katernen van het gemeentehuis is samengesteld door historicus Ragdy van der Hoek. Hij heeft in opdracht van het gemeentearchief Venlo, met medewerking van de Heemkundige Kring Tegelen, in de Katernen een uitgebreide beschrijving gemaakt van de buiten- en binnenkant van het gebouw, evenals het cultuurhistorisch belang. De katernen is, net als de eerdere katernen over De Gouden Berg en het Kranenbreukershuis, voor € 5,95 te koop bij boekhandel Van Heel op de Grotestraat.
Fotos van de open dag en presentatie van de Katernen zijn hier te zien.
Tijdens de open dag konden de aanwezigen hun stem alvast laten horen. En wel op het ‘gewenst toekomstig gebruik’ van het gemeentehuis. Zo’n 200 mensen lieten hun stem achter in de stembus. Voor de historische voorzijde hoopt een overgrote meerderheid op een gemeenschapsvoorziening, al dan niet met horeca. Over de achterzijde zijn de meningen verdeeld. Museum (39%), huisvesting voor starters (26%), slopen (19%), of toch iets anders?