Zoals we vorig jaar al melden hebben we uit de kelders van de St. Martinuskerk en uit het oude graf van G. de Rijk de restanten van de grafplaat opgehaald. De plaat werd in de jaren vijftig door baldadige jeugd vernield en door een oplettende koster destijds, ons lid Piet Kessels, in de kelder bewaard.
Deze week zijn enkele bestuursleden naar Lomm gereden om de resten te bekijken. Na wat gepuzzel bleek het grootste gedeelte van de grafplaat nog aanwezig te zijn. We hebben een ervaren restaurateur opdracht gegeven de plaat te restaureren. Als deze weer geheel compleet is gaan we hem, in overleg met de kerk, weer terugplaatsen.
Wie was deze Gerardus de Rijk?
Gerardus de Rijk werd op 11 april 1795 in Duisburg geboren. Zijn vader, Lodewijk de Rijk, was reder. Op 11 april lag zijn schip, met de hoogzwangere moeder Wilhelmina Gubbels, in de haven van Duisburg waar Gerardus dezelfde dag werd geboren. Net als zijn vader werd Gerardus reder. Maar ook als steenfabrikant en handelsman vergaarde hij een gigantisch vermogen. In 1822 trouwde hij met Theodora de Koning. Haar vader was ook reder en het is aanneembaar dat beide zich via deze weg hebben leren kennen. Ludovicus de Koning was een schatrijk man en bezat talloze landerijen en boerderijen rondom Koningslust, een dorp welk naar de familie de Koning is genoemd. Bij zijn huwelijk kreeg Gerardus de Rijk als bruidsschat het landgoed Koningslust cadeau. Het echtpaar krijgt uiteindelijk vijf zonen en twee dochters.
In 1838 start Gerardus zijn politieke carrière, hij wordt gemeenteraadslid in Tegelen. In 1841 tot 1849 is hij lid van de Staten van hertogdom Limburg, in 1849 neemt hij afscheid om burgemeester van Tegelen te worden. In dat zelfde jaar wordt hij ook lid van de Eerste Kamer maar buiten een enkel optreden over de begroting over 1850 ziet men hem hier zelden.
Bij zijn overlijden op 2 mei 1875 laat hij een vermogen van 760.000 gulden na, omgerekend na de huidige stand van zaken een bedrag van bijna 8,3 miljoen euro. Gerardus de Rijk heeft veel voor Tegelen en Steyl betekent. Veel arbeiders waren bij hem in dienst en diverse aannemers hebben aan de bouw van zijn diverse woningen (waarschijnlijk) goed geld verdiend.
Nadat Theodora de Rijk- de Koning komt te overlijden beginnen de kinderen al snel bezettingen te verkopen. Weide- en akkerbouwgronden worden her en der verkocht evenals de visserijrechten aan de Maas.