We leven in een bizarre situatie op dit moment. Het Coronavirus houdt ons binnen. We komen niet meer bij elkaar in huis, bij vrienden en familieleden, in de kantine bij de sportclub, in de Haandert, Vriendenkring of ’t Zaelke bij een repetitie of lezing. Een zware tijd voor velen.
Samen komen we door deze crisis heen! Pas goed op uzelf, volg de richtlijnen van het RIVM en hopelijk zien we u in de toekomst bij onze activiteiten als we elkaar weer mogen ontmoeten. Zorg vooral dat u zelf en de mensen in uw directe omgeving gezond blijven! Blijf sterk!
Hoe komen we de vrijwillige quarantaine door?
Wat gaan we doen nu alle activiteiten zijn afgelast en we niet meer de deur uit kunnen? Er zijn gelukkig genoeg activiteiten die u binnenshuis kunt doen! Kruip lekker in uw luie stoel met een kopje thee om een nieuw boek te lezen, bijvoorbeeld een van onze twee nieuwe boeken over WOII in Tegelen. Kijk op onze webshop voor onze nieuwe boeken óf in de lijst met de honderden 2e handsboeken over Tegelen, Steyl en omgeving die we aanbieden omdat we ze dubbel hadden. De webshop en lijst met 2e handsboeken is te vinden op www.hktegelen.nl onder ‘webshop’.
Maar u kunt u ook vanuit huis inzetten voor de historie van Tegelen en Steyl. Schrijf een mooi artikel over het Tegelen en Steyl van vroeger. We kunnen u op gang helpen met fotomateriaal of boeken uit onze uitgebreide bibliotheek. Scan uw oude foto’s in of maak er goede afbeeldingen van met behulp van uw telefoon, bijvoorbeeld met de app ‘Fotoscan’. Of help ons vanachter uw computer om ons digitale archief verder op orde te brengen. Daar helpt u ons erg mee, omdat we nog steeds heel veel afbeeldingen hebben die niet goed geordend zijn of onvolledige bestandsnamen hebben. Wilt u meer weten hoe u ons vanuit huis kunt helpen? Bel dan even met onze secretaris (0629381351) of mail naar info@hktegelen.nl.
Plan een middagje musea bezoeken met virtuele tours van musea over de hele wereld of spijker uw kennis over geschiedkundige onderwerpen bij met een groot aanbod aan online cursussen van verschillende (internationale) universiteiten. Op de volgende pagina hier meer informatie over, met dank aan de LGOG.
Online cursussen
Er zijn veel online cursussen die u kunt volgen. Zo haalt u een diploma terwijl u gewoon thuis zit. Hoe makkelijk kan het zijn. Er zijn verschillende organisaties en websites die cursussen aanbieden. In dit artikel vindt u er een aantal. Hieronder hebben wij alvast een aantal voorbeelden voor u op een rij gezet:
- Futurelearn heeft een groot aanbod aan historische cursussen die voornamelijk gericht zijn op Europese en Engelse thema’s.
- Coursera biedt een groot aantal cursussen aan met een bredere thematiek.
- De Open Universiteit biedt een cursus aan over Cultureel Erfgoed dat een toegankelijke introductie op het thema cultureel erfgoed geeft en gebaseerd is op actuele, wetenschappelijke discussies.
- Open Culture Online Courses biedt meer dan 1000 cursussen, video’s en podcasts aan van verschillende universiteiten van over de hele wereld met een grote diversiteit aan thema’s.
Digitale musea
Plan een digitaal bezoek aan verschillende musea. Veel musea van over de hele wereld zijn namelijk virtueel te bezoeken. Zo kunt u via Google Arts en Culture verschillende musea bezoeken en via Google Streetview rondlopen alsof u zich daadwerkelijk in een museum bevindt.
En nog veel meer…
Met Google Arts en Culture kunt u ook veel monumenten en natuurparken bezoeken. Scroll door de verschillende opties en maak alvast een to-do lijstje met plekken die u wilt bezoeken na de Corona-crisis.
Muziek
Houdt u meer van muziek, dan kunt u uzelf nog altijd oppeppen met een heuse Corona muzieklijst. Zo heeft de band Stompin’ Grounds een Spotify-playlist gemaakt, genaamd Southern Quarantine Songs, met daarin muziek van alleen maar Limburgse bands. Ook zijn er verschillende Limburgse artiesten die parkeerplaatsconcerten gaan organiseren bij parkeerplaatsen, tuinen en pleinen bij verzorgingstehuizen om zo de ouderen een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijden.
Daarnaast heeft De Nationale Opera (DNO) een onlineprogrammering gestart, te beginnen met de opera Ritratto van Willem Jeths die op 13 maart zijn wereldpremière had moeten beleven. U kunt de opera hier bekijken.