Tijdens het Bevrijdingsconcert op 8 maart werd het boek ‘Zoeëdet weej ’t noeëts vergaete’ gepresenteerd. Een volle Haandertzaal genoot van de geweldige muziek van Harmonie Sempre Avanti, de koren Campanella, de Tegelse Hofzangers en Zangvereniging Vriendenkring. Tussen de muziekstukken werd het eerste exemplaar van het boek aangeboden aan An Beurskens, zus van de sinds 1944 vermiste Wim Beurskens. Tevens werden door Teddo Peulen twee korte verhalen uit het boek voorgelezen én werd het tweede exemplaar door schrijver Jos Wolbertus aangeboden aan wethouder Schatorjé. Het boek is vanaf vandaag te koop.
Zoeëdet weej ’t noeëts vergaete
Jos Wolbertus heeft 5 jaar lang interviews gehouden en onderzoek gedaan naar de aangrijpende oorlogservaringen van Tegelse en Steyler inwoners. Op 248 pagina’s zijn in 3 delen 35 verhalen opgenomen. Het grootste deel van de verhalen zijn beschrijvingen van gebeurtenissen die door inwoners van Tegelen en Steyl zijn beleefd. Het leven van verzetsstrijder Sef Feijen, het drama van de familie Giesen in Nabben, de zoektocht naar de verdwenen Wim Beurskens, de brieven uit het verzet van Theo Treuen, de belevingen van onderduiker Pieter de Kruif, het bombardement op de trein van Wiel van Rhee en de verhalen van de 219 Tegelse kinderen die na de oorlog in het buitenland konden aansterken zijn slechts enkele van de aangrijpende verhalen van inwoners uit Tegelen en Steyl. In deel B van het boek zijn vier verhalen opgenomen ‘euver de päöl’. De verhalen maken inzichtelijk dat de oorlog ook bij onze buren uit Kaldenkerken zorgde voor veel ellende en verdriet. In het laatste deel van het boek wordt het dagelijks leven tijdens de oorlog beschreven aan de hand van zes dagboeken. De verhalen die in het boek zijn uitgewerkt zijn hier te vinden.
De Duitsers de baas
Gertie Schouwenberg beschrijft het leven van het 10-jarige Tegelse meisje Maaike Jacobs tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het fictieve verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten in Tegelen en Steyl. Naast dit verhaal worden de diverse oorlogsmonumenten / herinneringen aan de oorlog die nog zichtbaar zijn in Tegelen en Steyl (o.a. kogelgaten, herdenkingsmonumenten, etc.) beschreven en in beeld gebracht. De mooie foto’s in dit boek zijn gemaakt door Adriaan de Roode. Het doel van het boek is het leven in, gevoel tijdens en effecten na de oorlog voor de oudste basisschoolkinderen in woord en beeld te brengen. Hoe was het leven voor een kind in een periode dat de vrijheid beperkt wordt? Ook dit boek is te verkrijgen via onze webshop.